Üdvözöljük a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház honlapján!

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Magyarországon a legjelentősebb olyan egészségügyi szolgáltató intézmény, amely a gyógyítás mellett kimagasló gyógyidegenforgalmi tevékenységet is folytat. Egyedüli birtokosa egy olyan szellemi potenciálnak és az ezt kiszolgáló technikának, amelynek kutatási eredményei, diagnosztikai, terápiás részlegei, orvosszakmai háttere, szálláshelykínálata, valamint az oktatási szférában és a gyógyturizmusban betöltött szerepe mind belföldön, mind külföldön meghatározó helyet foglal el.
Az intézmény egy közel 59 hektáros természetvédelmi területen helyezkedik el, amelynek harmada véderdő, harmada parkerdő és harmada közpark. Az „Egészség és harmónia” gondolatok jellemzik a társaság komplex tevékenységét, a gyógyulni és pihenni vágyók igényeit szem előtt tartva. Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház profilját adó három szervezeti egység – Hévízi Gyógytó, Szent András Reumakórház, és a Hotel Spa Hévíz****/*** a prevenció, a gyógyítás, a rekreáció, valamint a rehabilitáció elismert színtere.

1. Hévízi Gyógytó

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava, amely páratlan környezetben, a Balatontól mindössze 6, Budapesttől 190, Bécstől 195 km-re található. A 4,4 ha vízfelületű tó gazdag ásványanyag tartalmú forrása 38 m mélyen található barlangban fakad, ahol több ezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással. A tó vízhozama 410 l/mp, a víz három és fél naponta kicserélődik, hőmérséklete télen sem csökken 22-23 °C alá, nyáron viszont eléri a 37-38 °C is.

A gyógyvíz összetétele, javallatok, ellenjavallatok

A gyógyvíz gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve így a szénsavas, a kénes, a kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos gyógyvizek kedvező tulajdonságait.
Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító gyógyiszap, amely a gyógyvíz minden kémiai anyagát tartalmazza, ezzel hatását besokszorozza. A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, a benne lévő redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik.

Javallatok

A kúra gyógyászati javallatai a mozgásszervi megbetegedések széles spektrumát ölelik fel: előnyösen alkalmazható degeneratív (kopásos) gerinc-/ízületi megbetegedések, gyulladásos ízületi betegségek idült szakaszában, Bechterew-kór, csontritkulás, sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelésére, továbbá lágyrész-reuma, másodlagos ízületi betegségek, ízületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtéteket követő maradványállapotok, illetve bizonyos krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére.
Orvosi tanács nélkül 30 perc fürdőzés ajánlott, idült gyomor és bélhurutban, emésztési zavarokban pedig a gyógyvíz ivókúraként is alkalmazható.

Ellenjavallatok

Nem javasolt fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb más vérképzőszervi betegségek, asztma, nem kezelt magas vérnyomás, lázas betegségek és terhesség esetén.

Festetics Fürdőház

A Festetics Fürdőház wellness,- és szauna világa és Terápiás Centrum a test (szépség)ápolásához, lelki feltöltődéséhez, relaxációjához elengedhetetlen szolgáltatások tárházát biztosítja.
A tradicionális hévízi gyógymódok mellett betegségspecifikus kezelésekkel, kényeztető aromamasszázsokkal, testkezelésekkel, thai masszázzsal, kozmetikai kezelésekkel, valamint kéz- és lábápolással is várja az idelátogató vendégeket. Nemcsak finn szaunával, infraszaunával javíthatunk testünk védekezőképességén, hanem egyéb kényeztető szolgáltatások, mint gőzfürdő, tepidárium, jégbarlang, sókamra, merülőmedence, jacuzzi, élménymedence által is. Rituális szaunafelöntések naponta több alkalommal különleges élményt nyújtanak a szeánszokon résztvevők számára.

2. Szent András Reumakórház

Az intézmény megalakulása óta (1952.) szanatóriumi majd szakkórházi jelleggel országosan mozgásszervi, ezen belül elsősorban reumatológiai megbetegedések orvosi rehabilitációját, illetve aktív reumatológiai szakellátását végzi.
A kórház feladata a mozgásszervi betegségekben szenvedők, ficamok és törések utókezelése és gyógyítása, valamint ebben az időben kezdődött meg a fürdőmesterek és gyógymasszőrök képzése is. A kórház másik híres orvosa ezekben az évtizedekben id. dr. Moll Károly volt, az általa feltalált súlyfürdő 1953-ban országos hírt szerzett.

A kórház tevékenységi köre:
Fekvőbeteg szakellátás - regionális felvevőterülettel, elsősorban Zala megyéből –

Járóbeteg szakellátás (regionális, elsősorban Zala megyei szinten)

A természetes gyógytényezők napjainkban kiegészülnek az elektro-, a mechano- és a balneoterápia egyéb eszköztárával - a rendelkezésre álló differenciált diagnosztikai eljárások, szakorvosi, gyógyászati konzíliumi lehetőségek mellett – labor, EKG, ODM, ultrahang.
Az egyénre szabott terápia, komplex kúravezetés, a teljes körű diagnosztika és a 200 éves orvosszakmai kompetencia alapján válik hatékonnyá.

Fedett Fürdő és Terápiás Centrum

1964 és 1968 között Hévízen építették fel az ország akkor legmodernebb Fedett Fürdőjét, hogy ezzel enyhítsék a téli fürdőzés és gyógykezelés gondjait. A technológiai fejlődés (kútfúrások) megteremtette a gyógytótól távolabbi területen is a komplex balneoterápia alkalmazásának lehetőségét.
2016 decemberében került átadásra a modern kor elvárásainak megfelelően kialakított Fedett Fürdő felújított fogadóépülete, mely nem csak megszépült előcsarnokkal, de új digitalizált betegirányítási rendszerrel is bővült.

A Fedett Fürdő szolgáltatásai közé tartoznak:

A fedett medencék száma 7 db, amelyek vízhőmérséklete 32-37 °C fok. Egész évben nyitva tart, így a vendégek az év bármely részében élvezhetik az egyedülálló gyógyvíz különleges hatásait.

Kutatási területek

A kórház a komplex balneológia, reumatológia, a prevenció, rehabilitáció, valamint annak határterületi tárgyköreiben saját munkája és az általános orvos szakmai fejlődés elősegítése érdekében kutatási tevékenységet folytat. Számos vizsgálat történt, amely részben a csont-, porc-, anyagcsere biokémiai meghatározására, valamint a komplex fizioterápia hatására bekövetkező változásaira irányultak. A kapott eredmények alátámasztják a hévízi balneoterápia során létrejövő biológiai, fiziológiai változásokat, illetve segítik megválaszolni, hogy milyen módon befolyásolja jellemzően a reumatológiai megbetegedések pathomechanizmusát.

A kutatás másik területe, a Hévízi Gyógytó ökológiai és hidrogeológiai állapotának folyamatos vizsgálata. Míg a gyógyítási-kutatási csoportban az orvosi és terápiás munka eredményességének és a hatásmechanizmusok bizonyításáról van szó, addig az utóbbi esetben a természeti erőforrások megőrzése a cél.


Tudományos tevékenységek, publikációk

 Oktatás

A kórház reumatológiai szakorvosképzésre kijelölt intézet. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja számára oktató kórházaként működik a gyógytornász képzésben, gyakorlati oktató helye a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium gyógymasszőr- illetve fizikoterápiás asszisztens képzés vonatkozásában is.

Elismerések és díjak

 

3. Hotel Spa Hévíz****/***

A szálloda vonzereje a folyamatosan bővülő szolgáltatásokban, a mindig megújuló szállodabelsőben és a gyönyörű környezetben rejlik.

A Tófürdő közvetlen közelében elhelyezkedő 54 szobás Hotel Spa Hévíz****/*** a maga kellemes, családias és barátságos légkörével nagyon jó alap, hogy erre építkezve és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően „Hévíz gyöngyszeme” legyen.

A szolgáltatások folyamatos bővítése, egyedi szolgáltatások bevezetése, az egyre modernebb szobák, mind a mai kor igényei, amit a szálloda a beruházás segítségével könnyedén ki tud elégíteni, a vendégek maximális kiszolgálását biztosítva ezzel.

Az épület az „eredeti állapothoz” viszonyítva több rekonstrukción, bővítésen esett át. Az étterem és konyha felújítását követően, 2017. évben a szálloda közösségi terei, a földszinti előtér (lobby) folyosók álmennyezetének cseréje, a Classic épületrész szobáiban (26 szoba) a teljes fürdőszoba került felújításra. Ezen kívül a szálloda egész területén gépészeti beruházás keretében (összes szoba, terápiás részleg), új négycsöves Fancoilos rendszer kiépítése, fűtési-hűtési vezetékek kiépítése, új pincei légkezelő és folyadékhűtő gép beépítése történt.
A folyamatos fejlesztéseknek és a vendégkör igényeinek maximális kiszolgálásának köszönhetően 2016-ban a Hotelstars Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy Bíráló Bizottsága a szálloda minősítéséről döntött és Hotelstars nemzeti tanusító védjegyet adományozott.
2017. áprilisától a Hévízi Tófürdő és szállodája – Hotel Spa Hévíz****/*** - az EuropeSpa MED díjjal is büszkélkedhet. A történelmi fürdőváros egyedülálló és nemzetközileg is elismert gyógytava és szállodája, az ott található természeti gyógyerők és a több, mint kétszáz éves orvosszakmai kompetencia mind hozzájárultak, hogy Hévíz kincse méltón megfelelt a szigorú minőségi, biztonsági és szolgáltatási követelményeknek.
A fejlett gyógyászati és orvosszakmai háttér, valamint a konkurens szállodák szolgáltatás kínálatának megvizsgálása után a további cél, a szállodában speciális terápiás részleg létrehozása.

A szálloda egyedisége nem csak abban rejlik, hogy a bővülő piaci környezetben mindig újat tud nyújtani a vendégeknek, naponta korlátlan tóbelépőt is biztosít.

Terápia - Egészség | Érték | Megőrzés

Mindennapjainkban az „érték” többféle értelemben van jelen. Életünkben a legfontosabb „érték” az egészség. Az egészségnek mindenki számára elérendő és elérhető céllá kell válnia. E cél megvalósításában és megőrzésében fontos szerepet játszik Hévíz egyik legnagyobb „értéke” a Hévízi Tradicionális Kúra, amelyet 2015-ben Hungarikummá nyilvánítottak.
A kúrát alkotó kezelések alapját az itt található természetes gyógyerők és a több mint 200 éves gyógyítási tapasztalat felhasználásával magas szaktudású terapeuták adják. A hévízi gyógyvízben való fürdőzés, a hévízi gyógyiszappakolás és a súlyfürdő, továbbá a Hévízi Tradicionális Kúra kiegészítő elemei a terápiás masszázs, mozgásterápiák, fizikoterápiák és a hidroterápiák, valamint innovatív szolgáltatásaink, elősegítik megőrizni legfontosabb értékünket, az egészségünket.
Terápiás megközelítésünk célja a megelőzés és a már kialakult betegségek rövid időn belül való gyógyítása vagy szinten tartása. A prevenciós szemléletünk az egyén szerepének fontosságát helyezi az szálloda szolgáltatásai középpontjába.
Hagyományos és korszerű diagnosztikai eljárások vizsgálati eredményeivel összehangoljuk a tradicionális hévízi kezelésekkel és a speciális, korszerű és innovatív technológiákkal. Reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai mozgásszervi kórképekben szenvedők rehabilitációjában és szekunder prevenciójában veszünk részt.
A teljesség igénye nélkül igénybe vehetők: terápiás kezelések, mozgásterápiás,- és fizikoterápiás szolgáltatások, számos masszázsfajta, köztük klasszikus-, betegségspecifikus-, speciális,- és különleges masszázson át az alternatív-, és tradicionális masszázsfajták. A kínálat legutóbb speciális terápiás eszközökkel történő szolgáltatásokkal is bővült.

- Kapcsolat -

placeholder

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

worldmap

GPS: N 46° 47,188', E 17° 11,460'

phone

Telefon: +36 83 501 700, Fax: +36 83 540 144

email

E-mail: info@spaheviz.hu